Tritt ein in eine Welt voller Geschichten
4.5
Geschichte
Beluister deze thematische serie hoorcolleges van Home Academy door Maarten van Rossem over de wereldgeschiedenis van de nucleaire wapenwedloop en de strijd tussen Oost en West.
HOORCOLLEGE KOUDE OORLOG
Samenvatting De Koude Oorlog was lang niet zo koud als de term doet vermoeden. Aan de periferie van beide invloedssferen werd wel degelijk bloedig gestreden. Conflicten in Korea, Cambodja en Vietnam eisten miljoenen slachtoffers. Van Rossem schetst in dit college de historische ontwikkelingen en laat zien hoe wij de Koude Oorlog na het ineenstorten van de Sovjet-Unie zijn gaan beschouwen. Met aandacht voor de wapenwedloop, de Cubaanse crisis en de vraag hoe de ideologische tweedeling van de wereld zo snel kon ontstaan en ook net zo plotseling weer kon verdwijnen.
Inhoud
College 1 H1. De situatie aan het eind van de Tweede Wereldoorlog H2. Het begin van het einde van de samenwerking tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie
College 2 H3. Het begin van de Koude Oorlog H4. De invloed van de Koreaanse oorlog en de jaren vijftig
College 3 H5. Kennedy en de Cubaanse crisis van oktober 1962 en de interventie in Vietnam H6. De détente-politiek, tot de verkiezing van Jimmy Carter
College 4 H7. Van détente naar de “nieuwe Koude Oorlog” H8. Het einde van de Koude Oorlog
HOORCOLLEGE DE ATOOMBOM
Samenvatting In 1939 startten de Amerikanen in het geheim het Manhattan Project dat zou leiden tot de ontwikkeling van de atoombom en het gebruik ervan op Hiroshima en Nagasaki. Maarten van Rossem behandelt de geschiedenis van het ontstaan van het meest destructieve en gevreesde wapen. Een boeiend en multidisciplinair college over de atoombom en de nucleaire wapenwedloop die daar op volgde.
Inhoud
College 1 H1. Hiroshima H2. Kernsplitsing: een Duitse atoombom
College 2 H3. Nader onderzoek H4. De atoombom wordt werkelijkheid
College 3 H5. Op weg naar een onvermijdelijke wapenwedloop H6. Een waanzinnige nucleaire wapenwedloop
College 4 H7. Een wapenwedloop met afspraken H8. Het einde van de Koude Oorlog en de toekomst van de atoombom
Biografie Maarten van Rossem Maarten van Rossem is historicus en emeritus hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis en politiek van de Verenigde Staten. Als Amerika-deskundige treedt hij regelmatig op in allerlei televisie-uitzendingen en houdt hij regelmatig lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Hij heeft diverse publicaties voor een breed publiek op zijn naam staan, waaronder Heeft geschiedenis nut?, De Wereld volgens Maarten van Rossem en Waarom de stoommachine geen Chinese uitvinding is. In zijn tijdschrift Maarten! presenteert hij de toestand in de wereld en relativeert hij de in zijn ogen hysterische berichtgeving rondom het nieuws: zowel op wereld- als lokaal niveau. Met zijn onderkoelde humor en verrassende feitenkennis analyseert én fileert hij de historische en huidige (politieke) gebeurtenissen.
Bij Home Academy zijn van hem de volgende hoorcolleges verschenen: Amerika, Hitler, Koude Oorlog, Geschiedenis in het groot, Eerste Wereldoorlog, Tweede Wereldoorlog, de Atoombom, Lenin en Stalin, Populisme, Kapitalisme, Industriële revolutie, WO1 en Europa, De Amerikaanse presidentsverkiezingen en Kunnen we leren van het verleden?
© 2020 Home Academy (Hörbuch): 9789461410214
Erscheinungsdatum
Hörbuch: 31. Januar 2020
Tags
Über 600.000 Titel
Lade Titel herunter mit dem Offline Modus
Exklusive Titel und Storytel Originals
Sicher für Kinder (Kindermodus)
Einfach jederzeit kündbar
Feiere die Feiertage mit Hörbüchern
1 Konto
Unbegrenzter Zugriff
Jederzeit kündbar
Wechsel zu Basic jederzeit möglich
Für alle, die gelegentlich hören und lesen.
1 Konto
20 Stunden/pro Monat
Jederzeit kündbar
Abo-Upgrade jederzeit möglich
Deutsch
Deutschland