Kos deg med ubegrenset tilgang til mer enn 600 000 titler.
Historie
Vid första världskrigets slut uppstod en rad nya stater i Östersjöområdet den geografiskt största av dem var det nygamla Polen. Landet ställdes genast inför uppgiften att finna fotfäste och säkerhet i en föränderlig och oberäknelig omvärld. Att utvärdera andra stater i närregionen och deras försvarsförmåga blev en del av det grundläggande polska säkerhetsarbetet.
I Med polska ögon analyserar militärhistorikern Piotr Wawrzeniuk hur Sveriges, Finlands och Estlands försvarskapacitet framställdes i polsk militärrapportering. Med fokus på mindre staters typiska beteende i en utdragen, konfliktfylld situation beskriver han hur dessa närstående försvarsmakter tedde sig utifrån polska intressen. Vad kännetecknade de andras officerskårer, manskap och materiel? Hur skulle de klara det moderna slagfältets utmaningar?
Wawrzeniuk konstaterar att de fylliga rapporterna om ländernas samhällsstrukturer och militära förmågor i hög grad präglades av polska nationella föreställningar och farhågor. Dokumenten speglar bitvis snarare polska utgångspunkter än redovisar objektiva intryck. Samtidigt är det tydligt att polackerna hade tagit intryck av lägesbilder de fått av militära kollegor i de tre granskade länderna. Informationen blev en viktig del i det polska arbetet och Sverige, Finland och Estland bedömdes kunna bidra till den polska säkerheten i Östersjöområdet.
© 2020 Nordic Academic Press (E-bok): 9789188909671
Utgivelsesdato
E-bok: 24. november 2020
Norsk
Norge